Wat is biodiesel?

Wat is biodiesel

Biodiesel is een schone, groene brandstof die een wereld van verschil kan maken voor onze planeet. Gemaakt van herbruikbare bronnen zoals plantaardige olie, dierlijke vetten en bepaalde afvalstromen, is het een goed alternatief voor fossiele diesel. Door biodiesel te gebruiken, helpen we niet alleen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar verminderen we ook onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Meer weten over de voordelen van biodiesel? Lees dan verder.

Hoe wordt biodiesel gemaakt?

Biodiesel wordt gemaakt door pure plantaardige oliën of dierlijke vetten te mengen met alcohol, meestal methanol. Dit proces noemen we ook wel transesterificatie. Tijdens dit proces voegt men een katalysator toe, zoals loog, om de reactie te versnellen. Het mengsel wordt dan verhit en geroerd, waardoor de vetten scheiden in biodiesel en glycerine. De biodiesel wordt hierna gezuiverd om resten alcohol en water te verwijderen. Het eindresultaat is een schone, herbruikbare brandstof die je kunt gebruiken in dieselvoertuigen. Dit maakt het een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen.

 

Plantaardige olie

Pure plantaardige oliën wordt veel gebruikt in de productie van biodiesel. Van sojabonen tot koolzaad en zelfs gebruikt frituurvet, de mogelijkheden lopen flink uitéén. Deze oliën zijn populair vanwege hun duurzame aard en het feit dat ze schoon verbranden, waardoor ze veel minder schadelijke uitlaatgassen uitstoten dan fossiele diesel. Door deze olie te gebruiken, maken we optimaal gebruik van beschikbare natuurlijke bronnen. Deze bronnen worden volgens de regels van de internationale instantie ISCC geproduceerd. Daarbij wordt naar zowel de oorsprong van de grondstoffen, het menselijke werk en woonomstandigheden gekeken. Als niet aan de strenge eisen voldaan wordt, mag het product niet als duurzaam gecertificeerd product op de markt gebracht worden. Ook worden bossen en voedselketens beschermt.

 

Afgewerkte vetten

Naast plantaardige oliën zijn afgewerkte vetten, zoals gebruikt frituurvet en dierlijke vetresten, een waardevolle grondstof voor de productie van biodiesel. Deze benadering is duurzaam, omdat het helpt om afval te verminderen. Daarnaast draagt het bij aan de circulaire economie. Door deze vetten te hergebruiken, vermijden we de directe stort van afval en zetten we ze om in een nuttige, hernieuwbare brandstof. Dit proces onderstreept de potentie van biodiesel om milieu-impact te verminderen en toont de innovatieve manieren waarop we onze natuurlijke hulpbronnen kunnen benutten.

 

De voordelen onder elkaar

Grote emissiereducties

Door voor biodiesel te kiezen, kunnen we de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen flink verminderen. Dit speelt een grote rol in de wereldwijde pogingen om klimaatverandering tegen te gaan en om onze lucht schoner en gezonder te maken. Wanneer je besluit om biodiesel te gebruiken, draag je bij aan het verkleinen van onze impact op het milieu. Dit helpt om een betere en duurzamere wereld op te bouwen voor toekomstige generaties.

 

Betere verbranding

Biodiesel staat bekend om zijn zuiverheid en efficiëntie in verbranding. Het verbrandt schoner dan gewone diesel. Dit leidt ertoe dat een motor langer goed blijft functioneren en er ontstaat minder viezigheid binnenin. Dit zorgt ervoor dat brandstof efficiënter gebruikt wordt en je minder vaak naar de garage hoeft voor onderhoud. Dat scheelt uiteindelijk ook in de kosten. Daarnaast zorgt biodiesel voor minder roet en schadelijke stoffen in de lucht, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

vloeibare biobrandstoffen

Hydrotreated Vegetable Oil van AVIA

AVIA Vollenhoven zet zich in voor duurzaamheid met ons aanbod van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). HVO is een vorm van biodiesel die nog schonere verbranding en lagere emissies belooft. Gemaakt van 100% herbruikbare grondstoffen, vertegenwoordigt HVO de volgende stap in de ontwikkeling van biodiesel, met verbeterde prestaties en milieuvriendelijkheid. AVIA Vollenhoven biedt klanten de mogelijkheid om te kiezen voor een nog duurzamere brandstof, in lijn met de groeiende vraag naar groene energieoplossingen.

 

HVO 20

HVO 20 is een innovatieve brandstofmix die 20% Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) bevat, gemengd met reguliere diesel. Deze tweede generatie biobrandstoffen biedt een perfecte balans tussen prestatie en duurzaamheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor bedrijven en individuen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. HVO 20 verlaagt de CO2-uitstoot aanzienlijk in vergelijking met standaard diesel, terwijl het toch compatibel blijft met bestaande dieselmotoren. Het is een stap in de goede richting voor iedereen die duurzamer wil rijden maar nog niet klaar is voor een volledige overstap.

 

HVO 100

HVO 100 zet de standaard voor duurzame brandstoffen. Deze alternatieve brandstof is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen en biedt de schoonste verbrandingsoptie binnen het biodiesel spectrum. Met HVO 100 profiteer je van een bijna volledige eliminatie van fossiele brandstof en een flinke reductie van stikstofoxiden en fijnstof. Dit maakt HVO 100 de ultieme keuze voor milieubewuste bedrijven en individuen die de overstap willen maken naar volledig herbruikbare en duurzame energiebronnen voor hun vervoer.

 

Waarom is het belangrijk om over te stappen?

De overstap naar biodiesel is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering en luchtvervuiling. Door te kiezen voor biodiesel verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. En dat heeft dan weer een grote bijdrage aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Biodiesel biedt een schone, duurzame oplossing die helpt de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en de luchtkwaliteit niet te verslechteren. Overstappen op biodiesel is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

 

Vragen over verduurzaming? Neem contact met ons op!

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van uw vervoer maar weet je niet waar te beginnen? AVIA Vollenhoven staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap. Heb je vragen over biodiesel, HVO, Elektrisch rijden of hoe je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst? Ons team van experts is hier om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe eenvoudig het is om een verschil te maken. Samen kunnen we een groenere, schonere toekomst bouwen.