Waterstof

AVIA Vollenhoven opent haar eerste waterstoftankstation!

Deze is gevestigd bij BP Eindhoven aan de Eisenhowerlaan. Vollenhoven biedt groene waterstof aan. Groene waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- of windenergie. Het is een schone en duurzame methode omdat de productie geen schadelijke emissies met zich meebrengt. Waterstof wordt op dezelfde manier getankt zoals u gewend bent diesel of benzine af te tanken. Echter is het tanken alleen mogelijk doormiddel van een app, die de pomp en de betaalautomaat vrijgeeft. Deze app is verkrijgbaar via Vollenhoven.

Hieronder lichten we graag toe wat waterstof nu exact is en beantwoorden we de meest gestelde vragen!

Wat is waterstof

Waterstof is een zeer brandbaar gas. Het is kleurloos, geurloos, niet giftig, en bevat geen koolstof.

Doordat pure waterstof niet is opgebouwd uit koolwaterstof verbindingen, zoals bijvoorbeeld fossiele brandstoffen (diesel, benzine en LPG), stoot waterstof na verbranding geen Kooldioxides (CO2) uit. Bij verbranding van waterstof treedt wel een beperkte uitstoot van stikstofoxides (NOx) op. Met nabehandeling van uitlaatgassen zijn die echter wel volledig te elimineren. Bij gebruik van waterstof in een brandstofcel, ook wel fuel cell genoemd, is er alleen water als restproduct. Een brandstofcel zet de waterstof om in stroom en water.

Of waterstof een schone energiebron is, hangt af van hoe u het produceert. Op dit moment wordt waterstof vooral geproduceerd met aardgas. Daarbij komt CO2 vrij. Deze vorm van waterstof heet daarom grijze waterstof. Er is ook blauwe waterstof. Deze ontstaat als u de CO2 afvangt en opslaat. Om de doelen van de energietransitie te halen is uiteindelijk groene waterstof nodig. Bij het produceren van groene waterstof komt geen CO2 vrij. Dat maakt groene waterstof een schone energiedrager.

Waterstof

Waterstof

Heeft u een vraag over de waterstof? Kijk dan snel of uw antwoord erbij staat.

  • Waar kan ik waterstof tanken?
    U kunt bij onze BP locatie in Eindhoven aan de Eisenhowerlaan waterstof tanken. Dat is voor nu de enige Vollenhoven locatie waar dit mogelijk is. In de toekomst zullen er meerdere locaties zijn waar u straks waterstof kan gaan tanken.
  • Wat zijn de openingstijden van het waterstofstation?
    Omdat waterstofstations momenteel verplicht bemand moeten zijn kan de klant tijdens openingstijden van het tankstation tanken.
  • Wat is de vultijd bij het tanken van Waterstof?
    Dit waterstofstation bevat een zogenoemde slow-fill installatie, welke vult met een snelheid van 4 kg per uur. Het duurt gemiddeld vijfenveertig minuten tot een uur voordat een tank volledig gevuld is, afhankelijk van hoe leeg uw voertuig is.
  • Hoe betaal ik mijn tankbeurt?
    U gaat met Vollenhoven een overeenkomst aan waarna u toegang krijgt tot een app. Deze app zorgt ervoor dat de installatie vrijgegeven wordt en u kan tanken. Hierna wordt de transactie doorgestuurd naar Vollenhoven waarna wij u zullen factureren. De betaling verloopt via automatische incasso.
  • Hoe krijg ik toegang tot het waterstof tanksysteem?
    Wilt u waterstof tanken dan gaan we eerst een overeenkomst aan. Stuur een mail naar info@vollenhoven.nl en vraag uw toegang aan. U ontvangt van ons een overeenkomst. Na akkoord ontvangt u inloggegevens zodat u de installatie kunt vrijgeven via de app.
  • Hoe ver kom ik op een volle tank?
    Een waterstofauto heeft een relatief grote actieradius. Op 1 kilo waterstof kan je gemiddeld 100 kilometer rijden. De tankinhoud varieert tussen de 5 en 6 kilo afhankelijk van het type voertuig. Daarmee hebben de auto’s een actieradius van 500 en 600 kilometer.
  • Is waterstof tanken gevaarlijk?
    Waterstof tanken is veilig en tankstations moeten aan strenge voorschriften voldoen. Waterstof is van zichzelf niet explosief. Het is wel brandbaar, maar uitsluitend na het mengen met een precies percentage zuurstof en als er dan ook nog eens een vlam bij komt. Voor opslag en transport van waterstof bestaan, net zoals bij benzine en diesel, allerlei voorschriften om de veiligheid te garanderen.
  • Op welke druk levert het waterstofstation af?
    Deze installatie levert 700 bar af maar kan aangepast worden om ook 350 bar af te leveren. Wanneer hier vraag naar is, is dit mogelijk.
  • Hoeveel dispensers (slangen) heeft het waterstofstation?
    In eerste instantie één dispenser. Mocht er ook 350 bar aangeboden worden in de toekomst dan komt er een extra dispenser bij.
  • Wat is de techniek van de waterstof installatie?
    Er wordt vanuit een buffervoorraad met een crompressor direct in de tank van het voertuig op 700 bar waterstof gevuld.
  • Hoe wordt waterstof opgeslagen?
    De waterstof wordt in gasflessen aangevoerd, in zogenoemde bottleracks.
  • Is dit het enige tankstation van Vollenhoven met waterstof?
    Voorlopig is BP Eindhoven Eisenhowerlaan de enige binnen het Vollenhoven-netwerk.

Heeft u vragen over waterstof

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over waterstof? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het laatste nieuws

Nieuws
Feestelijke heropening AVIA Rilland
25 april 2024
Verder lezen
Blog
Hoe werkt een laadpaal van AVIA?
30 januari 2024
Verder lezen
Nieuws
AVIA Vollenhoven breidt netwerk uit met de opening van AVIA XPress Elsendorp
11 december 2023
Verder lezen
Nieuws
Feestelijke heropening AVIA Rilland
25 april 2024
Verder lezen
Blog
Hoe werkt een laadpaal van AVIA?
30 januari 2024
Verder lezen
Nieuws
AVIA Vollenhoven breidt netwerk uit met de opening van AVIA XPress Elsendorp
11 december 2023
Verder lezen