Klantcase: Aarts Transport zet duurzame stap met HVO 100 Ecosave diesel van AVIA Vollenhoven

In gesprek met Herman Steenhuis, eigenaar van Aarts Transport

Aarts Transport, een toonaangevend logistiek dienstverlener uit Brabant, heeft met succes de overstap gemaakt naar het gebruik van HVO 100, een duurzame biodiesel, geleverd door AVIA Vollenhoven. Het familiebedrijf, gespecialiseerd in transport voor e-commercebedrijven en last-mile delivery in het zuiden van Nederland voor onder andere Post NL, zet hiermee een belangrijke stap richting duurzamer transport. We spraken met Herman Steenhuis over de uitdagingen, ervaringen en voordelen van deze overstap.

De overstap naar HVO 100 Ecosave diesel: goede voorbereiding en duidelijke communicatie

Voor Aarts Transport was de overstap naar HVO 100 Ecosave diesel, een weloverwogen proces. Het bedrijf moest extra administratieve voorbereidingen treffen, waaronder het aanpassen van tankpassen en het informeren van chauffeurs over de nieuwe werkwijze. Herman Steenhuis benadrukt dat een goede communicatie hierover heel belangrijk is:

“Het is niet simpelweg zeggen tegen een chauffeur: ‘Vanaf nu tank je HVO 100.’ Het vereist duidelijke instructies en goede begeleiding.”Eén van de technische uitdagingen was het omgaan met

verschillende tankinstallaties. Er waren in het begin wat problemen op een tanklocatie, maar deze werden samen met AVIA Vollenhoven snel opgelost. Herman: “AVIA Vollenhoven heeft ons hierin uitstekend ondersteund. We hadden direct contact en werden snel geholpen, wat erg prettig was.”

HVO 100 Ecosave diesel als ideale tussenstap

Herman Steenhuis ziet HVO 100 als een belangrijke tussenstap in de verduurzaming van de transportsector. “Hoewel ik uiteindelijk geloof dat waterstof en elektrische voertuigen de toekomst zijn, is HVO 100 voor nu de meest haalbare oplossing om onze CO2-uitstoot drastisch te reduceren. Het stelt ons in staat om direct actie te ondernemen zonder te wachten op nieuwe technologieën.”

Duurzaamheid en klanttevredenheid

De keuze voor HVO 100 Ecosave diesel was vooral gedreven door de wens om duurzamer te opereren en te voldoen aan de milieueisen van klanten. “Veel van onze klanten, zoals Post NL en DHL, stellen strenge duurzaamheidseisen. Door HVO 100 te gebruiken, kunnen we onze CO2 uitstoot dusdanig verminderen dat we met ons bestaande wagenpark toch aan deze eisen voldoen.” legt Herman uit. Hoewel de overstap naar HVO 100 een hogere brandstofprijs met zich meebrengt, ziet Herman vooral voordelen op de lange termijn: “Het zorgt ervoor dat we ons onderscheiden in de markt en het helpt ons om nieuwe klanten aan te trekken die waarde hechten aan duurzaamheid. Met andere woorden: het is een vorm van bescherming van je omzet.”

Advies voor andere bedrijven

Op de vraag welk advies Herman heeft voor andere bedrijven die overwegen om over te stappen op HVO 100, antwoordt hij: “Veel ondernemers zijn sceptisch en zien het als een lastige verandering. Mijn advies is om het juist als een kans te zien. Door samen te werken met een betrouwbare leverancier zoals AVIA Vollenhoven, wordt de overstap makkelijker en draag je bij aan een duurzamere toekomst.”

Conclusie

Dankzij de samenwerking met AVIA Vollenhoven heeft Aarts Transport succesvol de overstap gemaakt naar HVO 100. De combinatie van een goede voorbereiding, duidelijke communicatie en de ondersteuning van AVIA Vollenhoven heeft gezorgd voor een soepele implementatie. Herman Steenhuis kijkt positief terug op het proces en is ervan overtuigd dat deze stap bijdraagt aan zowel de verduurzaming van het bedrijf als het versterken van klantrelaties.

AVIA Vollenhoven behaalt ISCC-certificaat voor duurzaamheid!

AVIA Vollenhoven heeft in januari 2025 het ISCC-certificaat behaald en daar zijn we erg trots op. Het certificaat bevestigt dat wij voldoen aan de eisen van de Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED II). Hiermee tonen wij aan dat onze bedrijfsvoering in lijn is met de Europese richtlijnen voor hernieuwbare energie en duurzaamheid.

Wat is het ISCC-certificaat?

ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) is een wereldwijd erkend certificeringssysteem voor duurzaamheid. Het waarborgt dat grondstoffen voor biobrandstoffen op een milieuvriendelijke, sociaal verantwoorde en economisch haalbare manier worden geproduceerd. De certificering garandeert onder andere:

Duurzame herkomst van grondstoffen
Transparantie en traceerbaarheid binnen de keten
Reductie van CO₂-uitstoot
Naleving van strenge Europese regelgeving voor hernieuwbare energie

Waarom is dit belangrijk?

Met het behalen van dit certificaat laten we zien dat we actief bijdragen aan de energietransitie en biobrandstoffen op een verantwoorde manier aanbieden. Het sluit aan bij onze missie – klantgericht op weg naar duurzame mobiliteit – om niet alleen hoogwaardige brandstoffen te leveren, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Bovendien kunnen onze klanten er dankzij het ISCC-certificaat blindelings vanuit gaan dat wij voldoen aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en regelgeving, zodat zij met vertrouwen gebruik kunnen maken van onze producten en diensten.

Klantcase: De Roovertsche Leij kiest voor AVIA Vollenhoven als partner in laadoplossingen

In de groene omgeving van Goirle, aan de rand van een uitgestrekt natuurgebied, ligt De Roovertsche Leij. Dit unieke horecabedrijf, opgezet door de familie Mutsaers in 2015, combineert gastvrijheid met duurzaamheid. Als natuurpoort biedt het bezoekers een plek om te genieten van de natuur zonder deze te belasten. Naast een restaurant en B&B is er op het terrein ook een (tevens rolstoeltoegankelijk) klimbos aanwezig, dat jong en oud letterlijk tot grote hoogtes brengt.

Rob Mutsaers vertelt: “Toen we in 2015 begonnen, was het concept van een natuurpoort nog nieuw. De provincie koos bewust voor locaties aan de rand van de natuur om deze te ontlasten. Voorheen stonden hier op drukke dagen wel 300 auto’s verspreid over het hele landgoed. Nu kunnen bezoekers parkeren op een centrale plek, waardoor het rustiger is in de natuur.”

De focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zit verweven in het DNA van De Roovertsche Leij. Met een pellet ketel voor verwarming, zonnepanelen, elektrische keukenapparatuur en nu ook uitgebreide laadfaciliteiten voor elektrische auto’s, werken Rob en zijn familie continu aan een groenere toekomst.

De stap naar AVIA Vollenhoven

De samenwerking met AVIA Vollenhoven begon via een persoonlijke connectie.

Rob licht toe: “We hadden al laadpalen, maar die waren verouderd. Piet-Hein en Thomas van AVIA Vollenhoven zagen onze locatie als een perfecte plek om hun netwerk uit te breiden. Ze stelden voor om onze laadmogelijkheden uit te breiden, inclusief een snellaadpaal.”

Wat de samenwerking extra aantrekkelijk maakte, was het model van AVIA Vollenhoven waarbij de laadpalen worden geïnstalleerd zonder dat er vooraf grote investeringen nodig zijn.

Rob legt uit: “Het mooie aan de samenwerking met AVIA Vollenhoven is dat wij geen investering hoefden te doen. Ze regelen alles voor ons – van installatie tot onderhoud. Wij hoefden alleen parkeerplaatsen beschikbaar stellen, en de rest werd volledig door AVIA Vollenhoven verzorgd. Dit maakte het proces heel eenvoudig voor ons.”

Met de uitbreiding groeide het aantal laadpunten van twee naar zes, wat de toegankelijkheid voor elektrische rijders aanzienlijk verbeterde. Over de samenwerking is Rob enthousiast:

“Het hele proces verliep soepel. Het enige wat wij hoefden te doen, was een handtekening zetten. Alles werd door AVIA Vollenhoven geregeld, van de installatie tot het aanleggen van nieuwe bekabeling. Zelfs bij kleine problemen, zoals een rood lichtje op een paal, stonden ze direct klaar.”

Voordelen voor bezoekers en het bedrijf

De laadpalen hebben niet alleen de duurzaamheid van De Roovertsche Leij verbeterd, maar ook bijgedragen aan de tevredenheid van bezoekers. “Klanten waarderen het enorm dat ze hun auto kunnen opladen terwijl ze hier wandelen of een kop koffie drinken. Voor ons is dat ook een voordeel: als mensen moeten wachten, komen ze vaak even binnen. Dat past perfect bij onze gastvrijheid.”

De snellaadpaal is een belangrijke toevoeging, ook al is de locatie daarvan niet ideaal vanwege de afstand tot het centrale parkeerterrein. Rob legt uit: “Dat was een financiële afweging. Het aanleggen van een extra kabel was simpelweg te duur. Toch functioneert de snellaadpaal prima en wordt hij goed gebruikt.”

Volledige ontzorging

De samenwerking met AVIA Vollenhoven heeft Rob als zeer positief ervaren. Hij besluit: “Ik raad AVIA Vollenhoven zeker aan. Alles wordt volledig ontzorgd, en als er aanpassingen nodig zijn, regelen zij dat. Het is fijn om te weten dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.”

Met de uitbreiding van laadfaciliteiten zet De Roovertsche Leij een nieuwe stap in het versterken van hun duurzame bedrijfsvoering. Zo blijft het een unieke plek waar natuur, recreatie en innovatie samenkomen.

 

SPRILA-subsidieregeling start op 24 september 2024

Wat is de SPRILA-subsidie?

De Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA) is een initiatief van de overheid om bedrijven te ondersteunen bij de aanschaf en installatie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Deze regeling is specifiek gericht op het stimuleren van elektrisch rijden door het vergemakkelijken van de toegang tot laadfaciliteiten bij bedrijven. De regeling omvat zowel AC- als DC-laadstations, evenals investeringen in stationaire batterijen op eigen of gehuurd terrein. De subsidie kan tevens een deel van de advieskosten dekken.

Deze regeling is bedoeld voor ondernemers of een samenwerkingsverband van ondernemers met een KVK-inschrijving die in Nederland gevestigd zijn. De regeling is er ook voor concessiehouders van openbaar vervoer. Een concessiehouder is een vervoerder met een vergunning voor openbaar busvervoer.

Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie per laadpaal is afhankelijk van de grootte van je onderneming en het vermogen van de laadpalen. Mkb-ondernemingen krijgen 40% van de kosten vergoed, grote bedrijven 20%. De subsidie varieert van €452,- voor een laadpaal met een vermogen tussen 11 en 22 kW voor grote ondernemingen tot €120.000,- voor 600 kW of meer laadvermogen voor een mkb-onderneming. Subsidie met betrekking tot het advies over de realisatie van de laadinfrastructuur wordt verstrekt tot 50% van de kosten die voor de subsidie in aanmerking komen, met een maximum van €3.500.

Categorie Basisbedrag Subsidie groot Subsidie mkb
AC11:
11 t/m 22 kW
€2.260 €452 €904
AC22:
22 t/m 50 kW
€2.575 €515 €1.030
FC50:
50 t/m 150 kW
€26.100 €5.220 €10.440
HPC150:
150 t/m 350 kW
€77.700 €15.540 €31.080
HPC350:
350 t/m 600 kW
€175.700 €35.140 €70.280
OC-lader 600:
600 kW of meer
€300.000 €60.000 €120.000

 

Wie het eerst komt, het eerst maalt

De subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst per datum. Mocht je in aanmerking willen komen voor deze subsidie is het dus raadzaam om ervoor te zorgen dat je deze zo snel mogelijk aanvraagt.

  • Startdatum: 24 september 2024 om 9:00 uur
  • Einddatum: 31 december 2024 tot 12:00 uur

Feestelijke heropening AVIA Rilland

Afgelopen weekend vierden we de officiële heropening van AVIA Rilland met een gloednieuwe shopinrichting. Zowel de kwaliteitscafetaria van Family als de luxe koffiebar van Coffee Fellows zijn nu  – zij aan zij – te vinden in de winkel. Een niet eerder vertoond dubbelconcept dat zowel de Bourgondische levensgenieter als de gehaaste forens weet te bedienen met kwaliteitsproducten. Sterker: in het sfeervolle eetcafé kunnen hele gezinnen plaatsnemen en de tijd nemen om te proeven van het uitgebreide eetassortiment. Voor ontbijt, lunch en diner.

Op 19 april werd het tankstation feestelijk heropend door commercieel directeur Piet-Hein Bogaers en Martien Overloop, wethouder van de gemeente Reimerswaal. De aanwezige gasten werden getrakteerd op een proeverij van de lekkernijen die in het tankstation verkrijgbaar zijn. In de middag heeft ook Danny Vera, een vaste klant van deze locatie, ons nog met een bezoekje vereerd om een cadeau te overhandigen aan stationsmanager Anne Marie Meeuwsen.

Met deze vernieuwing is AVIA Rilland de ideale stopplaats aan de A58. Naast de horecaformules biedt het tankstation ook uitgebreide tank- en laadmogelijkheden. Een bezoekje aan AVIA Rilland is nu meer dan alleen tanken; het is een complete ervaring.

AVIA Vollenhoven breidt netwerk uit met de opening van AVIA XPress Elsendorp

ELSENDORP – AVIA, een vertrouwd merk in de brandstofmarkt, kondigt met trots aan dat zij een nieuw onbemand tankstation hebben geopend; AVIA XPress Elsendorp.

Joep Fassaert, Manager handel van AVIA Vollenhoven, heeft laten weten verheugd te zijn om aan te kondigen dat per 6 december het TEXACO-tankstation in Elsendorp overgenomen is. Het tankstation is omgekleurd naar de rood-witte AVIA kleuren en heeft de naam AVIA XPress Elsendorp gekregen. AVIA Vollenhoven opende hiermee haar 104e tankstation in Zuid-Nederland. Hij vertelt graag meer over het tankstation. Zo is het gelegen aan een drukke N-weg, waardoor er veel verkeer voorbijkomt.

De tankshop aan het station wordt geëxploiteerd door een externe partij, deze samenwerking zal worden voortgezet. De shop biedt een ruim assortiment aan vers belegde broodjes, snacks en frisdranken. Dit betekent dat gasten gedurende de openingstijden van de shop binnen hun tankbeurt afrekenen. Na sluitingstijd van de shop is het mogelijk om via een betaalzuil de tankbeurt te betalen, zoals men wellicht gewend is bij een onbemand tankstation.

Behalve Euro 95 kan de consument er ook diesel, LPG, Super98, AdBlue en de duurzame biodiesel HVO 100 Ecosave diesel tanken. HVO 100 is een type diesel die wordt gemaakt uit plantaardig restafval. Met HVO 100 kan direct een CO2-reductie van 89% behaald worden. Bedrijven die meer willen weten over de overstap naar HVO100 kunnen een e-mail sturen naar info@aviavollenhoven.nl of bellen naar 013-5 950 950. 

Coöperatie AVIA richt joint venture op: AVIA VOLT Nederland B.V.

Soest, 28 augustus 2023 – De vijf leden van Coöperatie AVIA Nederland, bestaande uit Achilles Brandstoffen Maatschappij, AVIA Marees, AVIA Weghorst, SO Retail en Vollenhoven, richten gezamenlijk een joint venture op met de naam AVIA VOLT Nederland B.V.  

Met deze nieuwe entiteit, bundelen de AVIA leden hun slagkracht met als doel om gezamenlijk hun positie in de laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer in Nederland te versterken. Het samenwerkingsverband richt zich op onder meer landelijke aanbestedingen in het publieke en private domein. Voor de lokale activiteiten gericht op EV-mobiliteit, blijven de leden zelfstandig opereren onder dezelfde merknaam AVIA VOLT.  

“Met deze ontwikkeling vergroten wij onze mogelijkheden om te participeren in landelijke aanbestedingen voor laadinfrastructuur en stellen wij onszelf zodoende in staat om nog sneller stappen voorwaarts te zetten in de energietransitie en bij te dragen aan de verduurzaming van vervoer in Nederland” legt Ruben Leijdekker uit, algemeen directeur van de nieuwe B.V. en eveneens financieel directeur van de Coöperatie AVIA.

 

Bedrijfshulpverlening training bij AVIA Vollenhoven

AVIA Vollenhoven is in het bezit van een brandstofdepot. Vanwege de opslag van gevaarlijke stoffen op het depot is er een vergunning nodig vanuit de overheid. De vergunning voor het opslaan van gevaarlijke stoffen beperkt de gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu. Zware ongevallen hebben vaak ernstige gevolgen, zoals onder meer is gebleken uit de ongevallen in Seveso, Enschede, Toulouse en Buncefield. De effecten kunnen bovendien verder reiken dan de nationale grenzen. Dit benadrukt dat passende voorzorgsmaatregelen moeten worden gewaarborgd, om zo een hoog beschermingsniveau te garanderen voor de samenleving en het milieu. Om deze reden is het belangrijk dat elke BHV’er getraind is op elke mogelijke calamiteit. In de afgelopen weken hebben deelnemers van het BHV team, in twee sessies uitgebreide en op ons depot toegespitste BHV-trainingen gevolgd. Met een op scenario’s herziene calamiteitenplan en het organiseren van BHV training op maat is AVIA Vollenhoven verder gegroeid op het gebied van ‘veilig werken’.

 

Hoe is dit in zijn werking gegaan?

Ten eerste bepalen opleiding, locatie, kennis en ervaring dat BHV’ers en BHV-teamleiders specifieke taken kunnen uitvoeren en waar deze op basis hiervan kunnen worden uitgevoerd. Je kunt je voorstellen dat een basis opgeleide BHV’er perfect in staat is om een ​​kantoorpand te ontruimen, maar een calimiteit begeleiden met een lekkende tankwagen een stap te ver is. Daarna is op basis van geloofwaardige scenario’s het BHV noodplan herschreven zodanig dat op verschillende BHV niveaus getraind kan worden.  De eerste sessie was een maatgerichte training eerste hulp en ontruiming van het hoofdkantoor, de dependance en het parkeergedeelte van het depot. Het kan voorkomen dat er situaties zich voordoen die opgelost kunnen worden zonder het depot te betreden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het begeleiden van slachtoffers die vanuit de calamiteit geëvacueerd zijn. Deze situaties zijn ook tijdens de eerste training meegenomen. De tweede sessie was een training op depot gerelateerde scenario’s voor BHV’ers met een dagelijkse functie op het depot en voor diegene met meer opleiding (ploegleider BHV), kennis en ervaring op het brandstof depot. De training is gegeven door een ervaringsdeskundige op het gebied van bedrijfshulpverlening van BHV.NL. Door de hulpverlening bij scenario’s te behandelen en te trainen op het eigen depot zijn er tevens ook verbeteringen aan het noodplan doorgevoerd. Het uiteindelijke resultaat is dat het gehele BHV team gegroeid is in inzicht van taken en instructies die van hen tijdens een calamiteit verwacht worden.

AVIA Vollenhoven heeft een start gemaakt met haar eerste waterstoftankstation!

Belangrijk om te weten:

Waterstof is een H2 gas. Het heeft geen geur, is niet zichtbaar en niet giftig, maar het ontbrandt snel. Waterstof is een brandstof dat ervoor zorgt dat men duurzamer op de weg rijdt. De uitstoot die momenteel van diesel of benzine auto’s worden uitgestoten moet volgens het klimaatakkoord drastisch verminderen. Waterstof helpt daar aan mee.

Hoe gaat het tanken in zijn werking?

Middels een app kan de betaalautomaat en H2 pomp worden vrijgegeven. De waterstof kan daarna worden getankt zoals u gewend bent diesel of benzine auto’s af te tanken. Waterstof wordt afgerekend in kilo’s. Deze app is verkrijgbaar via Vollenhoven.

Groene Waterstof

De waterstof die Vollenhoven gaat verkopen in Eindhoven is groen en voldoet aan kwaliteit eis 5.0. Deze waterstof is geproduceerd uit zon of wind. Groene waterstof is een emissie-vrije brandstof. Door waterstof in te zetten in de mobiliteit draagt het bij aan een betere luchtkwaliteit.

Het eerste waterstoftankstation van AVIA Vollenhoven

De voorbereidingen zijn in volle gang. Vanaf maandag 8 mei is de start gemaakt met het bouwen van een waterstoftankstation, deze wordt gebouwd bij BP Eindhoven aan de Eisenhowerlaan! Dit betekent dat AVIA Vollenhoven haar allereerste waterstoftankstation binnenkort zal openen. De waterstof installatie is gericht op het aftanken van personenvoertuigen, met 700 bar wordt de auto afgevuld.

Met een trots gevoel kijken wij uit naar het resultaat. Met het oog op de toekomst zal de uitbreiding in het aanbod van waterstof snel volgen. Houdt ons goed in de gaten voor komende updates.

Heb je vragen of wil je meer informatie over waterstof? Neem dan contact op via het contactformulier

Kosten AVIA Card

De wereld om ons heen wordt steeds duurder, zo ook het produceren en aanmaken van onze AVIA Cards. De nieuwe AVIA Card is voorzien van 2 NFC chips wat de kaart aanzienlijk duurder maakt. Wij hebben tot op heden beperkt paskosten berekend.

Sinds 1 maart jl. hanteren wij voor elke nieuwe en vervangende AVIA Card paskosten.
Je betaalt deze éénmalig bij het aanvragen of vervangen van de pas.
De kosten bedragen € 5,- exclusief btw en worden weergegeven op de eerstvolgende factuur na aanvraag.