Gecontracteerd vermogen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de groeiende vraag naar elektriciteit legt extra druk op het elektriciteitsnet. Dit heeft invloed op het capaciteitstarief, aangezien dat tarief vaak gebaseerd is op het gecontracteerde vermogen. Maar wat houdt gecontracteerd vermogen precies in? En hoe speelt AVIA Vollenhoven hier op in? Dat leggen we je uit in ons nieuwe blog.

Wat is gecontracteerd vermogen?

Gecontracteerd vermogen is de maximale hoeveelheid elektriciteit die een organisatie of bedrijf met zijn netbeheerder heeft afgesproken om op enig moment uit het elektriciteitsnet te kunnen afnemen. Gecontracteerd vermogen bepaalt de capaciteit die beschikbaar is voor jouw bedrijf of locatie en is van invloed op je energiekosten. Een goed afgestemd gecontracteerd vermogen voorkomt dat je onnodig betaalt voor capaciteit die je niet gebruikt of dat je te weinig vermogen hebt tijdens piekmomenten.

Aan de andere kant kun je door gecontracteerd vermogen tegen onverwachte kosten aanlopen wanneer je het afgesproken vermogen overschrijdt. Gecontracteerd vermogen is een belangrijk onderdeel van energiemanagement omdat overschrijding van het gecontracteerde vermogen vaak leidt tot extra kosten of zelfs overbelasting van het netwerk.

Hoe speelt AVIA hier op in?

AVIA Vollenhoven denkt graag mee over slimme oplossingen om onverwachte kosten en overbelasting van het net te voorkomen. Dit begint met een analyse van je huidige en toekomstige energiebehoefte, zodat we kunnen bepalen wat je écht nodig hebt. Door dit zorgvuldig af te stemmen, voorkom je dat je betaalt voor overbodige capaciteit of dat je tijdens piekmomenten en behoefte aan extra vermogen tekort komt.

Op voorhand rekening houden met gecontracteerd vermogen

Stel, een bedrijf heeft een gecontracteerd vermogen van 50 kW bij zijn netbeheerder, maar op piekmomenten is er regelmatig 70 kW nodig. Dan kun je als organisatie tegen meerdere problemen aan lopen. Denk aan hogere tarieven omdat het net zwaarder wordt belast dan afgesproken.

Door vooruit te denken, kun je als organisatie rekening houden met gecontracteerd vermogen. Bij AVIA Vollenhoven analyseren we bijvoorbeeld vooraf de huidige en toekomstige energiebehoefte van de klant. Het doel hiervan is om met zo min mogelijk gecontracteerd vermogen, zoveel mogelijk uit de aansluiting halen.

Dynamische loadbalancing toepassen

Bij AVIA Vollenhoven kijken we ook naar wat er mogelijk is met load balancing. Dynamische loadbalancing helpt om het gecontracteerde vermogen optimaal te benutten door de beschikbare capaciteit slim te verdelen over verschillende laadpalen. Load balancing voorkomt piekbelasting door het energieverbruik continu te monitoren en af te vlakken. Op deze manier blijf je als organisatie binnen de limiet en voorkom je extra kosten.

Daarnaast maakt dynamische loadbalancing integratie met duurzame energie (zonnepanelen, bijv.) mogelijk. Hierdoor ben je als organisatie minder afhankelijk van het net. Kortom, met dynamische loadbalancing haal je meer uit je aansluiting zonder je gecontracteerde vermogen te verhogen.

EMS aanbieden als extra oplossing

AVIA Vollenhoven kan een Energy Management Systeem aanbieden. Een EMS helpt om het energieverbruik binnen een gebouw, organisatie of productieproces te monitoren, beheren en optimaliseren. Het systeem verzamelt gegevens over het energieverbruik van verschillende apparaten en processen, analyseert deze en geeft inzicht in waar verbeteringen mogelijk zijn.

Met behulp van een EMS weet een organisatie dus precies welke energiebehoefte het heeft. Daardoor wordt de gereserveerde capaciteit nooit overschreden en blijven onnodige kosten uit.

Voorkomt netcongestie

Gecontracteerd vermogen helpt netcongestie voorkomen door een beter beheer van de belasting op het elektriciteitsnet. Gecontracteerd vermogen zorgt voor een duidelijke planning van het maximale vermogen dat een gebruiker van het net vraagt. Hierdoor blijven pieken in het verbruik uit.

Slimme oplossingen zoals laadbeheer en vraagsturing voorkomen overbelasting door het verbruik te spreiden over daluren. Daarnaast kunnen bedrijven met lokale energieopwekking en batterijsystemen een deel van hun energiebehoefte zelf dekken,. Daardoor wordt de druk verder verlaagd. Alles bij elkaar geeft dit netbeheerders meer inzicht en controle, zodat ze efficiënter kunnen investeren in netwerkversterking en overbelasting kunnen voorkomen.

Benieuwd wat AVIA voor jou kan betekenen?

AVIA Vollenhoven helpt bedrijven slim omgaan met gecontracteerd vermogen en biedt oplossingen op maat. Heb je advies nodig over dynamische loadbalancing, een Energy Management Systeem of wil je inzicht in je energiebehoefte? Wij staan voor je klaar.

Vandaag nog geadviseerd worden?

Wil je meer informatie over gecontracteerd vermogen of over de oplossingen die AVIA Vollenhoven jou kan bieden? Neem contact op via vdm@aviavollenhoven.nl!

 

Meer over laadpalen

 

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in!

Benieuwd naar de beste laadoplossing voor jouw bedrijf? Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan. Vul het formulier in, en we nemen snel contact met je op voor een persoonlijk en passend advies. Vul het onderstaande formulier in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen!

Wat is netcongestie en wat betekent het voor laadpalen?

Wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het netwerk op dat moment aankan, spreken we van netcongestie. Maar wat betekent dit voor laadpalen en wat voor effect heeft netcongestie op zakelijke EV-rijders? Dat en meer lees je in ons nieuwe blog.

Wat is netcongestie?

Netcongestie treedt op wanneer het elektriciteitsnet niet voldoende capaciteit heeft om aan de vraag naar stroom te voldoen of om het aanbod van opgewekte stroom, zoals zonne-energie, te verwerken. Voor laadpalen is dit een groeiend probleem, omdat steeds meer mensen elektrische voertuigen (EV’s) gebruiken en laden.

Hoe ontstaat netcongestie bij laadpalen?

Elektrische voertuigen hebben een behoorlijke hoeveelheid stroom nodig, zeker als meerdere auto’s tegelijkertijd worden opgeladen. In drukke gebieden, zoals stadswijken of bedrijventerreinen, kan de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende zijn om al die laadpunten van stroom te voorzien. Hierdoor verloopt het laden trager of moeten er zelfs beperkingen worden opgelegd aan het aantal laadpalen in een gebied.

Wat betekent dit voor zakelijke klanten?

Maar wat zijn de gevolgen van netcongestie voor zakelijke klanten?

Uitstel van nieuwe aansluitingen

Zakelijke klanten ervaren mogelijk vertraging bij het installeren van nieuwe laadpunten doordat netbeheerders niet direct in staat zijn om extra aansluitingen te realiseren. In gebieden waar het elektriciteitsnet overbelast is, krijgen aanvragen voor aansluitingen vaak een langere wachttijd. Dit betekent dat bedrijven niet op korte termijn kunnen voldoen aan de vraag naar meer laadpunten voor hun elektrische wagenpark of bezoekers.

Beperkingen op laadvermogen

Wanneer het net overbelast dreigt te raken, kunnen netbeheerders beslissen om het laadvermogen van bestaande laadpalen te verlagen. Voor zakelijke klanten betekent dit dat elektrische voertuigen trager opladen. Dit is vooral problematisch voor bedrijven die afhankelijk zijn van een snelle doorloop van voertuigen of bezoekers.

Hogere kosten

Om netcongestie te voorkomen, moeten bedrijven vaak extra investeren in upgrades van het elektriciteitsnetwerk of het plaatsen van slimme oplossingen zoals energieopslag. Deze kosten kunnen flink oplopen en de financiële haalbaarheid van laadpaalprojecten onder druk zetten. Zakelijke klanten moeten rekening houden met bijkomende uitgaven voor infrastructuurversterking, vergunningen en slimme energiemanagementsystemen.

Wat kan Vollenhoven hierin betekenen?

Slim laden met dynamic loadbalancing

Bij AVIA Vollenhoven maken onze laadpalen gebruik van dynamic loadbalancing. Dit betekent dat de beschikbare stroomcapaciteit op een slimme manier wordt verdeeld over de laadpalen. Zo voorkomen we piekbelasting op het netwerk, terwijl voertuigen toch efficiënt worden opgeladen.

Advies op maat voor laadoplossingen

Elke klant heeft andere energiebehoeften en daarom helpen we bedrijven en particulieren bij het berekenen van wat zij nodig hebben en wat technisch mogelijk is. Met ons advies zorgen we altijd voor de meest efficiënte configuratie van laadoplossingen.

Batterijen verhuren en verkopen

Om klanten extra flexibiliteit te bieden, verhuren en verkopen we batterijen. Deze batterijen kunnen stroom opslaan en gebruiken op momenten dat het netwerk te zwaar belast is. Een efficiënte oplossing voor piekmomenten en het draagt bij aan een stabielere energievoorziening.

Snelladen voor trucks op strategische locaties

Voor transportbedrijven bieden we snelladers aan op strategische locaties. Deze snelladers, nu ook geschikt voor trucks, zorgen ervoor dat transporteurs geen afzonderlijke stroomaansluiting hoeven aan te vragen. Dit vermindert de belasting op het netwerk en maakt elektrisch rijden toegankelijker voor de transportsector.

Zonnepanelen zonder overcapaciteit

Bij alle zonnepanelen op onze locaties hebben we bewust gekozen voor een strategie die netcongestie voorkomt. We hebben uitsluitend gekeken naar gelijktijdigheid en wat wij zelf nodig hebben. Overcapaciteit vermijden en geen stroom terugleveren aan het net zijn voor ons belangrijke uitgangspunten.

Wat kun je zelf doen tegen netcongestie?

  • Laad tijdens daluren: Door laadpalen zo in te stellen dat auto’s vooral ’s nachts of overdag (bij veel zonne-energie) worden geladen, kun je het net ontlasten.
  • Investeer in slimme laadtechnologie: Gebruik laadpalen die communiceren met het net en automatisch het laadvermogen aanpassen op basis van de beschikbare capaciteit.
  • Denk aan energieopslag: Een batterijopslagsysteem helpt om stroom lokaal op te slaan en slim in te zetten tijdens piekuren.

Meer informatie? Neem contact op!

Wil je meer informatie over dit onderwerp of over de oplossingen die AVIA Vollenhoven jou kan bieden? Neem contact op via vdm@aviavollenhoven.nl!

 

Meer over laadpalen

 

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in!

Benieuwd naar de beste laadoplossing voor jouw bedrijf? Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan. Vul het formulier in, en we nemen snel contact met je op voor een persoonlijk en passend advies. Vul het onderstaande formulier in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen!

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Duurzame mobiliteit wordt steeds populairder, maar wat zijn de voordelen van elektrisch rijden? Dat leggen we je uit in ons nieuwe blog. Want naast de kosten kleven er nog veel meer relevante voordelen aan elektrisch rijden. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Nederland voorop in duurzame mobiliteit

Nederland heeft een indrukwekkende positie op het gebied van duurzame mobiliteit, ondersteund door duidelijke cijfers:

Elektrische voertuigen: Eind 2023 reden er meer dan 400.000 volledig elektrische auto’s in Nederland, en dit aantal groeit nog steeds snel.

Laadinfrastructuur: Nederland heeft meer dan 100.000 openbare laadpunten, wat neerkomt op ongeveer 25% van alle laadpalen in de Europese Unie.

Groei van duurzame mobiliteit: In 2022 was bijna 25% van alle nieuw geregistreerde voertuigen volledig elektrisch.

De voordelen van elektrisch rijden

Lagere terugkerende kosten

Elektrisch rijden kan je flink wat geld besparen op de lange termijn. Een elektrische auto opladen, vooral thuis of bij openbare laadpalen, is vaak een stuk goedkoper dan fossiele brandstof tanken. Met smart charging kun je slim gebruik maken van laadmogelijkheden zoals daluren, waardoor je nog meer kunt besparen. Met de steeds meer beschikbare laadpunten in steden en langs snelwegen is het ook makkelijker geworden om je auto op te laden wanneer je maar wil. De dagelijkse kosten van elektrisch rijden zijn hierdoor goed onder controle te houden. De aanschaf van een elektrische auto is daarentegen wel duurder dan een vergelijkbare benzine auto.

Milieuvriendelijk

Een van de grote pluspunten van elektrisch rijden is dat het beter is voor het milieu. Omdat elektrische auto’s geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten, hebben ze geen invloed op het vervuilen van de lucht. Bovendien wordt de impact op het milieu nog verder verkleind als je jouw auto oplaadt met duurzame energie zoals wind- of zonne-energie. Elektrisch rijden is dus een stap in de goede richting als je bewuster wil omgaan met de natuur en het milieu.

Lagere onderhoudskosten

Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig, en dat betekent minder bezoekjes aan de garage. Omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft, zoals oliefilters of ingewikkelde motoronderdelen, hoef je minder vaak iets te laten repareren. Ook slijt het remsysteem minder snel door regeneratief remmen. Hierdoor bespaar je op onderhoudskosten, maar heb je ook minder gedoe met onverwachte reparaties. Kortom, een elektrische auto kan je op de lange termijn flink wat geld besparen.

Stabielere wegligging

Een elektrische auto voelt vaak lekker stabiel aan op de weg. Dat komt door de manier waarop de batterij in de auto is geplaatst. Omdat de batterij laag in de auto ligt, heb je een beter evenwicht en voelt de auto steviger aan. Het gebrek aan bewegende delen merk je vooral als je door bochten of op hogere snelheden rijdt. De directe aandrijving van de elektromotor zorgt daarnaast voor soepele en directe besturing, wat de rijervaring nog prettiger maakt.

 

aantal oplaadpunten

Wat zijn de uitdagingen?

Beperkte actieradius

Misschien wel de grootste uitdaging van elektrisch rijden is de beperkte actieradius. Dit betekent dat je met een volle batterij vaak minder kilometers kunt rijden dan met een volle tank brandstof. Vooral tijdens lange ritten is dit onhandig, omdat je onderweg meerdere keren moet stoppen om op te laden. Hoewel de actieradius van elektrische auto’s steeds beter wordt, blijft dit een punt om rekening mee te houden.

Laden duurt langer dan tanken

Een ander aandachtspunt is de tijd die het kost om een elektrische auto op te laden. Waar je een brandstofauto in enkele minuten kunt voltanken, duurt het opladen van een elektrische auto aanzienlijk langer. Natuurlijk heeft het type laadpaal en de grootte van de batterij hier nog wel invloed op. Snellaadstations kunnen de tijd wel verkorten, maar zelfs dan duurt het langer dan een tankbeurt.

Verschillende laadopties van AVIA Vollenhoven

De laadstations van AVIA zijn grofweg in twee typen te verdelen: DC laadstations en AC laadstations, elk met hun eigen voordelen. We leggen graag de verschillen voor je uit.

DC laadstations

DC laadstations, beter bekend als snelladers, spelen een cruciale rol in het opladen van elektrische voertuigen. Deze laadstations zijn ideaal voor langere reizen omdat ze de oplaadtijd drastisch verkorten. Binnen ongeveer 30 minuten kan een DC laadstation een auto tot 80% opladen, afhankelijk van de grootte van de batterij en het vermogen van de lader. Deze snelladers zijn vaak te vinden bij snelwegen en tankstations, waardoor ze perfect zijn voor snelle stops tijdens lange afstanden.

AC laadstations

AC laadstations zijn de meest voorkomende laadopties en geschikt voor dagelijks gebruik. Je komt ze vaak tegen in woonwijken, op kantoorlocaties en in openbare parkeergarages. Hoewel ze langzamer laden dan DC snelladers, zijn ze ideaal voor langere oplaadperiodes, zoals ’s nachts of tijdens werkuren. Met een AC laadstation kun je je auto rustig opladen en zonder haast weer klaar zijn voor de volgende rit. Ze zijn perfect voor wie zijn auto voor langere tijd kan laten staan en toch verzekerd wil zijn van voldoende batterijcapaciteit.

Meer over laadpalen

Laden door heel Europa met de AVIA Card

Met de AVIA Card kun je zowel tanken als laden met één en dezelfde kaart. Je hebt toegang tot meer dan 700.000 laadpunten en kunt tanken bij meer dan 2.500 tankstations verspreid door heel Europa. Dankzij ons handige verrekensysteem wordt het eenvoudig om zakelijke rijder om kosten te declareren en te verrekenen wanneer je een zakelijke auto gebruikt.

AVIA Vollenhoven als transitiepartner

AVIA Vollenhoven, een familiebedrijf uit Tilburg, is al sinds 1895 een gevestigde naam in de smeermiddelen- en (bio)brandstoffenbranche. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke spelers in de oliehandel van Nederland. Met een netwerk van meer dan 100 tankstations in Zuid-Nederland streven we naar een duurzame toekomst in mobiliteit, waarbij de klant altijd op de eerste plaats komt.

Sinds 2006 maken we deel uit van de Nederlandse AVIA-coöperatie. We ondersteunen graag de transitie naar emissievrij vervoer en denken met je mee over passende oplossingen!

Plan vrijblijvend een adviesgesprek in!

Benieuwd naar de beste laadoplossing voor jouw bedrijf? Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan. Vul het formulier in, en we nemen snel contact met je op voor een persoonlijk en passend advies. Vul het onderstaande formulier in en er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen!

Nieuwe regels voor laadpalen vanaf 2025: wat je moet weten

Vanaf 2025 veranderen de regels voor laadpalen in Nederland aanzienlijk. Deze veranderingen zijn bedoeld om de infrastructuur voor elektrisch rijden te verbeteren, de duurzaamheid te bevorderen en de overgang naar elektrisch vervoer te versnellen. In deze blog gaan we dieper in op wat deze nieuwe regels precies inhouden en wat ze betekenen voor zowel particulieren als bedrijven.

Verplichte laadpalen bij nieuwbouw en renovaties

Een van de meest opvallende veranderingen is de verplichting voor laadpalen bij nieuwbouw en grootschalige renovaties. Volgens de nieuwe regelgeving moeten:

  • Woningen: Nieuwbouwwoningen en grote renovatieprojecten met meer dan tien parkeerplaatsen een laadpaal hebben.
  • Bedrijfspanden: Voor nieuwe en gerenoveerde niet-residentiële gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen geldt dat er minstens één laadpunt moet zijn en dat 20% van de parkeerplaatsen voorbereid moet zijn op toekomstige installatie van laadpalen.

Slimme laadpunten

De nadruk ligt niet alleen op het aantal laadpalen, maar ook op de technologie. Alle nieuwe laadpunten moeten zogenaamde slimme laadpunten zijn. Dit betekent dat ze in staat moeten zijn om:

  • Energiebeheer: De laadsnelheid aan te passen op basis van de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet en de energievraag.
  • Kostenbeheer: Dynamische prijsmodellen te ondersteunen, waardoor gebruikers kunnen profiteren van lagere energietarieven tijdens daluren.

Ondersteuning voor duurzame energie

Een andere belangrijke maatregel is de integratie van laadpalen met duurzame energiebronnen. De nieuwe regels stimuleren het gebruik van hernieuwbare energie door laadpunten te koppelen aan zonne- en windenergie. Dit zorgt ervoor dat het opladen van elektrische voertuigen niet alleen voordelig is voor de gebruiker, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst.

Toegankelijkheid en publieke laadpalen

Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot laadfaciliteiten, worden gemeenten aangemoedigd om meer publieke laadpalen te installeren. Dit is vooral belangrijk voor mensen die geen eigen parkeerplaats hebben. Gemeenten krijgen hierbij steun van de overheid om de benodigde infrastructuur uit te breiden.

Subsidies en financiële steun

De overheid biedt verschillende subsidies en financiële ondersteuningen aan om de installatie van laadpalen te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn SPRILA, MIA/Vamil-regling en de EIA. Particulieren en bedrijven kunnen profiteren van belastingvoordelen, subsidies voor de installatie van laadpunten, en financiële ondersteuning voor het upgraden van bestaande infrastructuur.

Regels langs Europese wegen

Ook buiten Nederland verandert er een en ander langs de snelwegen. Vanaf 2025 komen er om de zestig kilometer snellaadstations langs Europese wegen en om de 120 kilometer laadstations voor bussen en vrachtwagens. Vanaf 2030 moet er om de tweehonderd kilometer waterstof getankt kunnen worden.

Wat betekent dit voor jou?

Voor particulieren betekent dit dat het bezitten en opladen van een elektrische auto makkelijker wordt. Met de beschikbaarheid van meer laadpalen en slimme technologieën wordt het opladen efficiënter en milieuvriendelijker.

Bedrijven kunnen profiteren van een verbeterde infrastructuur voor hun wagenparken, wat kan leiden tot kostenbesparingen op lange termijn. Bovendien kunnen bedrijven hun duurzaamheid verbeteren en voldoen aan nieuwe wetgevingen met betrekking tot milieubeleid.

Conclusie

De nieuwe regels voor laadpalen die ingaan vanaf 2025 zijn een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. Ze stimuleren niet alleen de groei van elektrische voertuigen, maar dragen ook bij aan een beter energiebeheer en de integratie van hernieuwbare energie. Of je nu een huiseigenaar, een bedrijfseigenaar of een beleidsmaker bent, deze veranderingen brengen kansen en voordelen met zich mee die bijdragen aan een groenere en schonere wereld.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bereid je voor op de toekomst van elektrisch rijden!

 

 

Hoe werkt een laadpaal van AVIA?

Hoe werkt een laadpaal van AVIA? In deze blog leggen we DC en AC laadpalen naast elkaar en gaan we in op de toenemende populariteit van emissieloos rijden. Meer weten over deze onderwerpen? Lees snel verder.

Moeiteloos laden met AVIA VOLT

De verschuiving naar een duurzamere vorm van mobiliteit is volop in beweging, en Vollenhoven speelt hierin al bijna 130 jaar een belangrijke rol als toonaangevende speler en hofleverancier in de mobiliteitssector. Onder het motto ‘gericht op weg naar duurzame mobiliteit’ hebben wij ons aangepast aan de veranderende mobiliteitsbehoeften van onze klanten, variërend van particulieren tot het MKB en groot-transport.

In ons streven naar duurzaamheid hebben we niet alleen geïnvesteerd in het aanbieden van snelladers bij onze tankstations. Daarnaast voldoen we ook aan lokale behoeften door het verstrekken van laadpassen en het ontwikkelen van laadpleinen.

 

Hoe werkt een laadpaal?

Een openbare laadpaal is een laadstation dat beschikbaar is in publieke ruimtes zoals op straat of op openbare parkeerplaatsen. Deze openbare laadpalen, in tegenstelling tot een laadpaal thuis, staan open voor alle elektrische auto gebruikers. Openbare laadpalen spelen een belangrijke rol in het uitbreiden van de infrastructuur voor elektrische voertuigen (EV’s) en bevorderen milieuvriendelijk vervoer.

Als ondernemer speel je in op de groeiende trend van elektrisch rijden. Bij AVIA Vollenhoven kun je eenvoudig een aanvraag voor een publieke laadpaal indienen of meer informatie verkrijgen via ons online aanvraagformulier.

 

Openbare laadpalen door heel Europa

Met de AVIA Card wordt elektrisch rijden door Europa een fluitje van een cent. Je hebt toegang tot meer dan 650.000 laadpunten, verspreid over het continent. Deze uitgebreide dekking omvat alle publieke laadpalen, inclusief snellaadstations, waardoor je nooit ver hoeft te zoeken naar een oplaadpunt. Het starten van een laadsessie is eenvoudig: scan jouw AVIA Card bij de laadpaal en de transactie wordt automatisch opgebouwd. Om jouw reis nog soepeler te maken, bieden we in de AVIA Laden app een handige navigatiefunctie naar de dichtstbijzijnde laadpaal, zodat je altijd zorgeloos onderweg bent met jouw elektrische auto.

 

Meer weten over een openbaar laadpunt?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over openbare laadpalen en hoe deze kunnen bijdragen aan uw elektrische rijervaring? AVIA Vollenhoven staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van de benodigde informatie. Wil je een openbaar laadpunt of een laadpaal voor jouw bedrijf aanvragen? Of simpelweg meer weten over de voordelen en het gebruik ervan? Wij helpen je graag verder. Neem contact op via ons aanvraagformulier of bel ons direct. Laat AVIA Vollenhoven uw gids zijn in de wereld van elektrisch rijden. Neem vandaag nog contact op en zet een stap richting duurzamer vervoer!

 

AVIA VOLT oplossingen

 

DC laadpalen

DC laadpalen, beter bekend als snelladers, zijn een belangrijk onderdeel van het laadnetwerk voor elektrische auto’s. Ze zijn ideaal voor snelladen tijdens lange reizen, waarbij ze de oplaadtijd aanzienlijk verkorten in vergelijking met traditionele AC laadpalen. Een DC laadpaal kan een elektrische auto in slechts 30 minuten tot 80% opladen, afhankelijk van de capaciteit van de batterij en de snelheid van de laadpaal. Deze laadpalen zijn met name te vinden op locaties zoals tankstations langs de snelweg, waardoor ze perfect zijn voor lange afstanden en snelle stops.

AC laadpalen

AC laadpalen zijn de meest voorkomende type laadstations en zijn ideaal voor dagelijks gebruik. Ze zijn over het algemeen te vinden in woonwijken, bij werkplekken en in openbare parkeergelegenheden. AC-laders bieden een langzamere laadsnelheid dan DC snelladers, maar zijn perfect voor langdurig opladen, zoals ’s nachts thuis of gedurende de werkdag. Met een AC laadpaal kunt je jouw elektrische auto opladen zonder je zorgen te maken over de batterijduur, en je bent altijd klaar voor de volgende rit.

 

Alle voordelen

Backoffice abonnementen beschikbaar: AVIA biedt diverse backoffice abonnementen aan, waarmee je toegang krijgt tot gedetailleerde rapportages over jouw laadgegevens. Deze abonnementen zijn ontworpen om je inzicht te geven in jouw laadgedrag, kostenbeheersing te bieden en je te helpen bij het efficiënt beheren van jouw laadsessies.

24/7 storingsdienst: Een betrouwbare laadservice houdt niet op na kantooruren. AVIA begrijpt dit en biedt daarom een 24/7 storingsdienst. Ongeacht het tijdstip, als je problemen ondervindt met een laadpaal, staat er altijd een team klaar om je te helpen. Op deze manier kun je zo snel mogelijk weer de weg op.

Laden door heel Europa: Met de AVIA Card kunt u laden bij meer dan 650.000 laadpunten in heel Europa. Dit uitgebreide netwerk zorgt ervoor dat je altijd en overal jouw elektrische auto kunt opladen. Dit maakt AVIA een ideale partner voor zowel lokaal als internationaal reizende elektrische autobezitters.

Transparante kosten: Bij AVIA staan we voor transparantie, vooral als het gaat om kosten. Er zijn geen verborgen kosten; alles is duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Dit betekent dat je altijd weet wat je betaalt voor het opladen van jouw elektrische auto.

Terugbetaling auto van de zaak gemakkelijk: Voor zakelijke gebruikers maakt AVIA het gemakkelijk om de kosten van het opladen terug te vorderen. Met onze gestroomlijnde administratieve processen en duidelijke facturatie kun je de kosten voor het opladen van uw bedrijfsauto moeiteloos declareren bij jouw werkgever. Dit maakt AVIA een aantrekkelijke keuze voor zowel individuele zakelijke gebruikers als bedrijven met een vloot aan elektrische voertuigen.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de laadmogelijkheden die AVIA biedt voor jouw elektrische auto? Ben je een ervaren elektrische autobezitter of overweeg je om de overstap te maken? AVIA heeft een laadoplossing die bij je past. Van het gemak van thuisladen tot de vrijheid van onderweg laden, ontdek hoe onze laadpalen jouw elektrische rijervaring kunnen verbeteren.

 

Vandaag nog aanvragen

Interesse in een laadoplossing van AVIA of wil je meer weten? Navigeer door onze website of neem contact op met ons team voor meer informatie. Met AVIA ben je altijd goed voorbereid op de toekomst van elektrisch rijden. Vraag vandaag nog jouw AVIA Card en ervaar het gemak en de voordelen van elektrisch laden met AVIA!

 

Contact opnement

Uitbreiding AVIA netwerk 400 tankstations

 

AVIA Nederland en EG Group Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten die de AVIA Card houders toegang biedt tot het EG Group tankstation netwerk in Nederland, bestaande uit Esso, Texaco en Firezone tankstations.

“Door deze samenwerking hebben de AVIA Card houders de beschikking tot een nog groter netwerk in Nederland. Het aantal tankstations waar de AVIA Card geaccepteerd wordt groeit hiermee naar 1.200 locaties in Nederland – waarvan er 54 zijn gesitueerd langs de snelwegen – en 2.500 locaties in West-Europa”, aldus Susan Kuijpers, directeur AVIA NL.

Laurent Grobet (Country Manager Benelux, EG Group) over deze uitbreiding: “Wij zijn verheugd dat het netwerk van EG Group nu ook beschikbaar is voor AVIA klanten. Deze kaartacceptatie past goed bij onze visie en groeistrategie. De kaartacceptatie op het netwerk van EG Group biedt nog meer gemak voor onze huidige en nieuwe klanten, en zijn daarom blij dat deze samenwerkingsovereenkomst gesloten is”.

 

Even voorstellen: Kevin Vervest

Stel je even voor

Mijn naam is Kevin Vervest, 32 jaar oud en woonachtig in Tilburg. Sinds 1 maart 2022 ben ik werkzaam bij Vollenhoven. Voordat ik bij AVIA Vollenhoven begon, was ik werkzaam bij AVIA Marees;  een ander lid van de AVIA-coöperatie welke gevestigd is in Noord-Holland.

Waar ik bij AVIA Marees deels bezig was met het onderwerp elektrisch laden, focus ik me bij AVIA Vollenhoven volledig op duurzame mobiliteit als Business Development Manager.

Kun je een inzicht geven in jouw werkzaamheden bij Vollenhoven?

Ik houd me vooral bezig met het uitwerken van proposities voor de toekomst. Wat kunnen we betekenen voor onze klanten, hoe kunnen we onze klanten meenemen op weg naar die duurzame mobiliteit en welke rol kan Vollenhoven daarin vervullen?

Op dit moment zijn we voornamelijk “brandstofleverancier” en ik merk dat dit langzaam aan het veranderen is naar “transitiepartner”. Klanten hebben steeds meer vragen over het onderwerp duurzame mobiliteit, er komt veel informatie op ze af. Vollenhoven probeert die vragen samen met de klant op te lossen zodat er een duurzame relatie ontstaat.

Het uitrollen van de laadinfrastructuur bij tankstations is in volle gang, hierbij kijken we ook naar andere modellen waarbij we het laden bij bijvoorbeeld Retail, recreatie en gemeentes kunnen uitbreiden. Vollenhoven wil er voor zorgen dat klanten die de stap maken richting het elektrisch laden, geen drempel ervaren inzake het gebruik van de laadinfrastructuur.

Wat is jouw drijfveer in je werk?

Wat mij met name drijft tijdens mijn werkzaamheden is het stukje ambitie en vrijheid om zelf iets op te kunnen zetten zoals de entiteit Vollenhoven Duurzame Mobiliteit. Ik ervaar binnen AVIA Vollenhoven veel ruimte voor ondernemerschap en dat vind ik een fijne manier van werken.

Zelf vind ik het een nobel doel om mensen te kunnen informeren over wat er in 2015 besproken is tijdens het klimaatverdrag van Parijs en wat dat voor gevolgen heeft voor onze samenleving. Samen kunnen we de eerste stap richting duurzame mobiliteit zetten.

Hoe kijk jij tegen de energietransitie aan?

We worden vanuit de overheid gedwongen om te verduurzamen met als voorbeeld het eerder genoemde akkoord van Parijs. Ik denk zelf dat het wat meer gefaseerd zou kunnen. AVIA Vollenhoven biedt bijvoorbeeld al HVO aan, deze duurzame biodiesel is een mooie oplossing om direct CO2 uitstoot te reduceren. De infrastructuur ligt er, veel voertuigen zijn er al geschikt voor en dit is de kortste weg om nu al op grote schaal te verduurzamen.

Ondernemers moeten redelijk geforceerd de keuze gaan maken, terwijl er overduidelijk wat moeilijkheden zijn met het gebruik van bijvoorbeeld elektrische bedrijfsvoertuigen. Je moet het laden plannen om niet in de problemen te komen qua efficiëntie en sluit de congestie niet uit en dan hebben we het enkel over mobiliteit. Er zijn daarnaast veel ondernemers die hun voertuig ook gebruiken voor werkzaamheden; denk aan het trekken van een aanhangwagen. Het trekgewicht, de veelbesproken Euro7 norm en de ombouw van werkmaterieel naar zero-emissie zorgen ook nog voor de nodige uitdagingen.

Er zullen in de toekomst genoeg problemen zijn die zich voor gaan doen waardoor de oplossing uit meerdere richtingen zal komen; deels elektra, deels waterstof en deels biobrandstoffen.

We gaan er echt aan geloven met zijn allen!

Is AVIA Vollenhoven een voorloper bij de energietransitie?

AVIA Vollenhoven is geen voorloper bij de energietransitie, dat is een bewuste keuze. Ik zou AVIA Vollenhoven meer omschrijven als een ambitieuze en gedreven volger. We zijn nooit de aanjager c.q. voorloper maar een stabiele en gedreven volger die eerst goed kijkt wat interessant is. Het is voor ons van belang dat we kijken naar wat we kunnen en of het bij ons past.

We houden vernieuwingen en ontwikkelingen in de markt goed in de gaten, verdiepen ons in de materie en adviseren onze gewaardeerde relaties. Als wij het gevoel hebben dat een nieuwe mobiliteitsvorm of nieuwe brandstof zich bewezen heeft en bij ons past, zetten we resoluut stappen.

Anderzijds hebben wij in diverse scale-ups met een duurzaam karakter geïnvesteerd. We proberen deze toepassingen ook te omarmen en kijken in onze business naar samenwerkingen en synergie.

Welke stappen onderneem je om trends te analyseren en nieuwe kansen te vinden?

Naast dat ik veel webinars volg, lees ik veel en heb ik genoeg gesprekken met hardware leveranciers die we kennen om zo up-to-date te blijven over de laatste trends en ontwikkelingen.

In de avond houd ik me vooral bezig met het lezen van artikelen en publicaties. Ik ken in Nederland genoeg platforms die veel informatie delen over dit onderwerp, wanneer ze iets plaatsen lees ik het meteen. Tevens spreek ik vaak concullega’s en relaties, we delen dan informatie en bevindingen. Het is altijd interessant om van elkaar te leren. Dit soort grote uitdagingen moeten we toch samen aangaan.

Waar staat AVIA Vollenhoven volgens jou over 10 jaar?

Ik denk dat we meer een transitie- en kennispartner zijn richting onze klanten. We hebben hen destijds mee genomen in de eerste stappen naar verduurzaming om zo een langdurige relatie te creëren door kennis te delen.

In de toekomst zal AVIA Vollenhoven de mobiliteitspartner worden, maar zal de levering van biobrandstoffen niet uitsluiten. Het assortiment zal vooral bestaan uit elektra, waterstof en andere vormen van duurzame mobiliteit. Denk aan energiehubs en deelvervoer.